Ernæringsfysiologens tanker og råd om julemat

Ernæringsfysiologens tanker og råd om julemat

Vi går mot jul igjen. Med god mat på tallerkenen, god drikke i glasset og i godt selskap blir inntaket fort litt høyere enn normalt. Men hvordan påvirker dette kroppen vår?

Kollega Egil Andre Bjørgen skrev i fjor om vektøkning i forbindelse med høytider og feiring, og at julefeiringen kan være en årsak til snikende vektøkning over tid. En gruppe forskere fra Danmark har sett på variasjoner i kolesterolverdier gjennom året, og fant ut at kolesterolnivåene i januar i snitt er 20 % høyere sammenlignet med sommeren. Vil dette si at hjertesyke eller andre med forhøyet kolesterol må spise annen mat enn resten av familien i juledagene?

Kolesterol i blodet vårt finnes som HDL- og LDL-kolesterol. HDL-kolesterol omtales som «det gode» kolesterolet, mens LDL-kolesterol omtales som ”det dårlige” kolesterolet. Økt LDL-kolesterol er forbundet med økt risiko for åreforkalkning og blodpropp.

Når vi spiser fet mat, og da særlig inntar fett fra dyr (fløte, smør og kjøtt med høyt fettinnhold), stiger kolesterolnivåene, og spesielt øker LDL-kolesterolet. Dette er forklaringen på hvorfor de danske forskerne kunne se betraktelig høyere kolesterolverdier rett etter jul sammenlignet med ellers i året. Kostholdet i julen har altså ført til en økning i kolesterolnivå på kort tid. Men de kunne derimot ikke se at dette økte kolesterolet påvirket antall hendelser av blodpropp i januar. Bakgrunnen for dette kan være at hjerte-kar-hendelser i stor grad avhenger av forhøyet kolesterolnivå over lengre tid, ikke at det stiger i kortere perioder.

Mine råd for julen:

  • Oppretthold god måltidsrytme – spis frokost og lunsj før middag for å unngå for stor middagsporsjon
  • Spis rikelig med grønnsaker både til middag og andre måltider. Minst 1/3 av middagsporsjonen bør være grønnsaker. Forsyn deg rikelig av rødkål, surkål, rosenkål, kålrotstappe, glaserte/kokte/bakte rotgrønnsaker og annet grønnsakstilbehør
  • La noen av julens middager være av den magre/sunnere typen. Torsk, laks og hvitt kjøtt (kylling og kalkun) hører jo også til i julen 😊
  • Drikk nok vann, både gjennom dagen og til julemiddagen
  • Vær i bevegelse! Fysisk aktivitet gjør kroppen bedre rustet til å takle de store, energirike måltidene.

Kos deg med julematen, men spis gjerne både frokost og lunsj tidligere på dagen. Ta på deg joggeskoene, og kom deg ut på en formiddagstur før selskapet begynner.

Det er i tiden mellom nyttår og jul vi setter premissene for helsen vår, så kan vi unne oss litt ekstra i juledagene.

Med ønske om en gledelig jul,

Lina Bowitz Haug, Klinisk ernæringsfysiolog
Godthaab Helse og Rehabilitering