Mestring i rehabilitering

Mestring i rehabilitering

Det å være syk, og kjenne at kroppen og livet ikke virker som det skal – er tungt. Vi vet at trening og kosthold er viktig for å komme på beina igjen! Og når beina virker og operasjonssår har grodd har de aller fleste det mye bedre med seg selv. Veien dit kan være lang, ensom og tung. Vår jobb er å hjelpe deg til å klare å nå dine mål, og ofte må det ryddes litt før det er lett å fokusere på hva som er viktigst for akkurat deg. Kanskje du også kan stille deg spørsmålet om du bør justere kravene du har til deg selv etter hvordan du har det i livet ditt?

I mestringsteamet jobber vi med å vise at du ikke er diagnosen eller skaden, men at det er noe som har skjedd deg. Vi jobber både med å se på hvordan du kan finne en form for aksept i den livssituasjonen du er i og det å jobbe seg videre derifra. Du skal bli tryggere på hvem du er og hvilken verdi du har – til tross for sykdom eller skade. Det er godt å finne tilbake igjen til hva som får deg til å le, hva som skal til for å komme tilbake til arbeidslivet, hva som gjør at du glemmer alderen din, når du forsvinner inn i enten en hobby og ser at du på tross av de hindrene som er her akkurat nå fortsatt er mye av deg selv!

I mestringsteamet jobber Mia (psykolog), Sissel (aktivitør), Ingeborg (sosialrådgiver) med støtte fra Ellen (ergoterapeut) og Gyda (sykepleier). Vi jobber med undervisningstimer knyttet til stressmestring. Å leve med en sykdom, livsstilsendringer, oppfølging av arbeidsgivere, støtte til pårørende, kontakt med NAV, bli kjent med dine følelser, det å finne en meningsfylt hverdag og mye annet. Vi har også individuelle samtaler knyttet både til hverdagslivsmestring og det som er viktig for deg, for å komme videre i ditt liv. Videre har vi arrangementer på ettermiddag/kveldstid som blant annet underholdning, bingo, lysløyper i vinterhalvåret og bålpannekos i sommerhalvåret. Aktivitetsstua er åpen alle dager – enten du ønsker å bruke dine kreative sider, eller sitte sammen med andre i en god samtale rundt strikkepinner og skinnarbeider.

Rehabilitering er en lang prosess – vår jobb er å gi deg den bistanden du trenger for å mestrer ditt liv, og gi det innholdet du vil ha. Vi hjelper deg å finne ut av hvilke deler av livet du kan ta litt mindre alvorlig, hva gir deg energi – og hvordan vil du bruke denne?

Skrevet av: Ingeborg Lønneberg, Sosialrådgiver og leder for mestringsteamet